Elke dag hardlopen: Is deze challenge en running streak iets voor jou?

Elke dag hardlopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Op social media verschijnen regelmatig nieuwe trends. Eén van de trends die ik regelmatig langs zie komen op verschillende kanalen is de “Elke dag hardlopen” challenge. Vaak proberen de lopers deze challenge of running streak een jaar lang vol te houden. Omdat ik zelf ook van (extremere) uitdagingen hou, ben ik meteen geprikkeld! Wat drijft iemand om deze challenge aan te gaan, wat zijn de resultaten, wat halen ze uit zo’n run streak én waar moet je op letten wanneer je zelf een elke dag hardlopen challenge aan wilt gaan?

Inspiratie opdoen voor een running streak

Ben jij van plan om voor een bepaalde periode elke dag te gaan hardlopen? Dan kan je meerdere social media kanalen bekijken en/of volgen om inspiratie op te doen maar ook om je goed voor te kunnen bereiden. Er zijn meerdere YouTube filmpjes waarin de loper bespreekt waar hij of zij tegenaan loopt bij het uitvoeren van de challenge. Zo weet je van tevoren waar je aan kan denken en waar je je op voor kunt bereiden. Hieronder hebben we enkele interessante filmpjes op een rij gezet.

Goed om te weten: Ik ben het zeker niet met alle tips eens die in de video’s worden benoemd. 4 tot 6 liter water drinken per dag lijkt mij bijvoorbeeld niet nodig en zelfs niet gezond. Denk dus zelf goed na met welke tips je aan de slag gaat!

Voordelen van elke dag hardlopen

Ik zie zelf veel voordelen aan het aangaan van een elke dag hardlopen challenge. Wel denk ik dat je het op een juiste manier aan moet pakken om te voorkomen dat je geblesseerd of overtraind raakt. Hoe je dit kunt doen bespreek ik later in de blog. Hieronder ga ik wat dieper in op de voordelen van elke dag hardlopen.

Running Harmony 1 - Running Harmony, Volume 1

2,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 8 mei 2024 18:40

Positief voor je mentale gezondheid

Wanneer je elke dag gaat hardlopen beweeg je iedere dag. Iedere dag bewegen heeft meerdere voordelen. Je wordt niet alleen fitter, het is ook goed voor je mentale gezondheid. Na een werkdag maak je op deze manier je hoofd leeg, je hebt minder last van stress, meer energie en je voelt je gewoon vrolijker. Daarnaast zullen er ook dagen zijn dat je misschien minder zin hebt om te gaan. Wanneer je dan toch de deur uit gaat wordt je mentaal ook sterker.

Makkelijker om jezelf te motiveren

Het klinkt misschien gek maar hoe vaker je sport, hoe makkelijker het is om jezelf te motiveren om te gaan sporten. Sport jij één of twee keer in de week? Dan zal je eerder geneigd zijn om een keer niet te gaan. Wanneer je vaak sport en het liefst verdeeld over meerdere dagen wordt het sporten een soort gewoonte/routine. Je denkt er minder over na en gaat gewoon. Wanneer je iedere dag gaat hardlopen, ook al is het maar een kilometer, is het makkelijker om ook daadwerkelijk iedere dag te gaan.

Je wordt fitter

Wanneer je iedere dag gaat hardlopen word je fitter. Daar moet ik wel bij zeggen dat je fitter wordt mits je het op een verstandige manier aanpakt. Zo is het niet slim om iedere dag veel kilometers af te leggen op een hoog tempo. Kies ervoor om op de meeste dagen te lopen op een lage intensiteit en loop de meeste dagen niet te veel kilometers. Je krijgt dan een betere conditie én je verliest vet wanneer je een beetje op je eten let.

Elke dag hardlopen

Elke dag hardlopen op een verantwoorde manier

Ik ben van mening dat elke dag hardlopen prima mogelijk is en zelfs meerdere voordelen heeft. Wel moet je dit op een verantwoorde manier aan pakken. Er zijn verschillende punten waar je aan kan denken wanneer je elke dag wilt gaan hardlopen.

Afstand en intensiteit

Wanneer je tijdens het elke dag hardlopen steeds op een hoge intensiteit loopt en veel kilometers maakt weet je zeker dat je binnen een mum van tijd geblesseerd en overtraind raakt. Zorg er dus voor dat je op de meeste dagen weinig kilometers aflegt en traint op een lage intensiteit (lage hartslag). Op sommige dagen kan je er dan wel voor kiezen om een keer een rustige lange duurloop te doen of misschien een pittige intervaltraining. Zo verbeter je jouw conditie op een verantwoorde manier.

Combineer het hardlopen met krachttraining en yoga

Om blessures te voorkomen kan je het hardlopen combineren met krachttraining en een sport zoals yoga en pilates. Met krachttraining zorg je ervoor dat je spieren sterker zijn en de belasting van het hardlopen beter aan kunnen. Met een sport als yoga zorg je ervoor dat je spieren soepel blijven en dat je jouw spieren regelmatig rekt. Voor een juiste hardlooptechniek is een sterke core onmisbaar. Met krachttraining werk je automatisch aan een sterke core. Ook sportlessen zoals Pilates zijn ideaal om te werken aan een sterke core.

Elke dag hardlopen en voedzame voeding

Wanneer je meer van je lichaam gaat vragen tijdens elke dag hardlopen, bijvoorbeeld op sportief gebied, is het belangrijk om jouw lichaam extra goed te voeden. Zo heeft jouw lichaam voldoende energie (calorieën) nodig om de belasting aan te kunnen. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een juiste verdeling van de macro’s. Dit zijn eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het natuurlijk goed om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen door genoeg groenten en fruit te eten.

Elke dag hardlopen

Luister goed naar je lichaam

Wanneer je ziek of oververmoeid bent is het goed om te bedenken dat het beter voor je lichaam is om rust te houden dan om koste wat het kost de elke dag hardlopen streak vol te willen houden. Uiteindelijk ga je deze challenge aan voor jezelf. Op sommige dagen is het misschien slimmer om niet te sporten en juist goed uit te rusten en op tijd naar bed te gaan. Blijf dus goed naar je lichaam luisteren en bedenk goed wat jouw lichaam nodig heeft. Je wilt dat je lichaam sterker en fitter wordt en je wilt je lichaam niet kapot maken. Wanneer je op tijd zorgt voor een mindere belasting wanneer je je minder fit voelt is een pauze waarschijnlijk niet nodig.


Categorie: Informatie

Deel dit artikel op: