Ben jij op zoek naar de juiste hardloopschoenen? Dan nemen wij jou met behulp van deze koopgids stap voor stap mee langs alle punten waar je op moet letten bij het uitzoeken van de beste hardloopschoenen. Van jouw hardloopdoel, tot pronatie tot de verschillende merken en eigen voorkeuren.
>> Bekijk ook onze Releasekalender hardloopschoenen 2023
(Web-) winkels met hardloopschoenen
Er zijn verschillende webwinkels waar je hardloopschoenen aan kan schaffen. De onderstaande winkels zijn prettige winkels door de goede service en omdat je er als hardloper (en natuurlijk als triatleet) terecht kan voor meer dan alleen schoenen. Zo kan je er ook hardloopkleding vinden, handige accessoires en sportvoeding zoals gels en meer. Klik op de webwinkel om de gehele collectie hardloopschoenen te kunnen bekijken.
- All4running
- Runningdirect
- Bergfreunde
- Plutosport
Hardloopdoel bepalen
Voordat je gaat zoeken naar de juiste hardloopschoenen is het belangrijk om te kijken wat jouw hardloopdoelen zijn. Loop jij kortere afstanden en is jouw doel een snelle 5 km? Dan heb je andere schoenen nodig dan wanneer je aan het trainen bent voor een marathon. Vaak heb je voor langere afstanden schoenen nodig met meer demping die de schokken meer kunnen opvangen.
Schoenen voor lange afstanden en de marathon
Geschikte hardloopschoenen voor lange afstanden langer dan een halve marathon tot een marathon of zelfs ultra-afstanden bevatten meer demping. Deze demping vangt de schokken op bij de landing. Dit is vooral belangrijk wanneer je lange afstanden loopt. De benen blijven frisser voelen, ook tegen het einde van de loop. Ook heb je minder kans op pijntjes en blessures. Er zijn ook speciale schoenen voor snelle marathonwedstrijden. Bijvoorbeeld met carbon plaat en met demping zoals bij de New Balance FuelCell SC Elite V3.
Snelle schoenen voor intervaltrainingen en wedstrijden
Voor intervaltrainingen en wedstrijden heb je schoenen nodig met minder demping en meer responsiviteit. Hierdoor is er meer energieteruggave bij de afzet. Er zijn wedstrijdschoenen met amper demping en snelle schoenen met iets van demping, bijvoorbeeld bij de Hoka Mach 5. Wedstrijdschoenen voor de marathonafstand hebben vaak ook meer demping. Tegenwoordig zijn er ook veel wedstrijdschoenen met een carbon-plaat.
Hardloopschoenen voor dagelijkse trainingen
Bij veelzijdige hardloopschoenen die je voor dagelijkse trainingen kunt gebruiken is het belangrijk dat de schoen demping bevat maar óók responsief en licht is. Je zou de schoen moeten kunnen dragen tijdens lange duurlopen maar ook tijdens snelle tempolopen, intervallen en zelfs wedstrijden. Eén van de schoenen die zeer geschikt is voor jouw dagelijkse training is de Hoka Clifton 9.
Schoenen voor hersteltrainingen en rustige duurlopen
Bij schoenen voor hersteltrainingen en rustige duurlopen is demping erg belangrijk. Door de demping en het gebrek van responsiviteit zijn deze schoenen het meest geschikt voor het lopen van rustige tempo’s. Eén van de schoenen die geschikt is voor hersteltrainingen en rustige duurlopen is de Hoka Bondi 8. Ook de Asics Gel-Nimbus 25 is hier erg geschikt voor.
Bekijk alle hardloopschoenen op Earlyrunner
Hieronder vind je een overzicht van alle hardloopschoenen op Earlyrunner.
[products category=”hardloopschoenen” limit=”20″ columns=”4″ orderby=”rating”]
>>Bekijk alle reviews en hardloopschoenen
Verschillende vormen van pronatie
Pronatie heeft te maken met hoe jouw voet neerkomt en zich afwikkelt. Hierbij kantelt de enkel en de voet naar binnen. De voetboog zakt hierbij iets in. Door deze beweging wordt de schok van het neerkomen van de voet iets gedempt. Ook wordt er energie opgeslagen die weer vrijkomt bij de afzet. Als laatste maakt jouw voet zich tijdens de pronatie weer klaar om af te zetten.
Neutraal
Bij een neutrale pronatie landt de loper op de buitenkant van de hiel. Daarna rolt de voet naar binnen om de schok op te vangen en het lichaamsgewicht te ondersteunen. Bij de afzet is er sprake van een gelijkmatige verdeling aan de voorzijde van de voet. Deze lopers hebben een normale voetboog.
Overpronatie
Bij overpronatie zakt de voet tijdens de landing meer naar binnen dan bij een neutrale pronatie. Je kan dan als loper kiezen voor correctiezooltjes of voor anti-pronatie hardloopschoenen. Voordat je hiervoor kiest is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw overpronatie. Zo weet je zeker dat je gaat voor de juiste aanpak van het probleem.
Demping van de schoen
De demping kan per schoen verschillen. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen gebruik je schoenen met veel demping vooral voor rustige duurlopen, hersteltrainingen en het lopen van lange afstanden. Schoenen met minder demping gebruik je juist voor kortere afstanden, interval- en tempotrainingen en voor wedstrijden. Bij het kiezen voor de juiste demping kijk je ook naar jouw persoonlijke voorkeur. Schoenen met (veel) demping zorgen ook dat de schok tijdens de landing minder groot is. Het kan een positief effect hebben wanneer je sneller last hebt van knieklachten tijdens het hardlopen.
Carbon hardloopschoenen
Hardloopschoenen met een carbonplaat in de zool bestaan eigenlijk nog niet eens zo heel erg lang. Het eerste wat opvalt aan deze schoenen wanneer je ze in een winkel ziet staan is de prijs. De prijs van deze schoenen ligt vaak een stuk hoger dan bij “normale” hardloopschoenen. Hardloopschoenen met carbon zijn bedoeld om te gebruiken als snelle wedstrijdschoenen. Dit komt door de techniek achter de schoen.
Gewicht van de schoen
Ook het gewicht van de schoen is belangrijk. Sommige schoenen met meer demping zijn vaak ook wat zwaarder dan schoenen met minder demping. Er zijn ook andere eigenschappen die invloed hebben op het gewicht van de schoen.
Pasvorm
Het is goed om te kijken naar de pasvorm van de schoen. Ieder merk en model heeft wel een eigen pasvorm. Sommige merken hebben in het assortiment ook schoenen met een bredere pasvorm of juist een smallere pasvorm. Naast de breedtematen heb je ook te maken met de lengtematen. Bij sommige merken en modellen moet je kiezen voor een maat of een halve maat groter, bij andere merken kan je gewoon kiezen voor jouw eigen maat.
Merken
Er zijn veel verschillende soorten merken hardloopschoenen:
- HOKA One-One
- Asics
- Adidas
- Brooks
- Inov-8
- New Balance
- Nike
- Mizuno
- On
- Puma
- Saucony
- Under Armour