Hardloopschoenen kopen: Hier let je op

Hardloopschoenen kopen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Met zo veel verschillende merken en soorten schoenen is het lastig om te bepalen welke hardloopschoenen voor jouw voeten en wensen het meest geschikt zijn. Er bestaat eigenlijk geen “beste hardloopschoen’ voor iedereen. Voor iedereen kan er weer een andere schoen het beste geschikt zijn. Wel zijn er een aantal kenmerken die voor iedere goede hardloopschoen hetzelfde zijn.

Kenmerken van goede hardloopschoenen

Er zijn een aantal kenmerken die bij iedere goede hardloopschoen hetzelfde zijn en waar je deze goed aan kan herkennen. Hieronder hebben wij deze drie eigenschappen op een rij gezet.

Minimale drop (van hiel tot teen)

Drop is het verschil tussen de dikte van de zool in de hiel en de zool onder de voorvoet. Een schoen zonder drop of een schoen met een drop van 6 mm of minder is de beste keuze. Deze zorgen namelijk voor een normale ondersteuning van de belasting op de voet tijdens de landing.

Neutrale schoen

Dit wil zeggen dat de schoen geen motion control bevat of stabiliteit componenten. Deze extra componenten onderbreken met de normale beweging van de voet tijdens het dragen van het gewicht.

Lichtgewicht schoenen

Voor een mannenschoen maat 9, 10 ounces of minder en voor een damesschoen maat 8, 8 ounces of minder.

Waar koop je goede hardloopschoenen?

Je kan hardloopschoenen kopen in een speciale hardloopwinkel waar je je kan laten adviseren over de juiste hardloopschoen voor jou. In sommige winkels kan je ook een speciale loopanalyse laten doen. Uiteraard zijn er ook verschillende webwinkels waar je hardloopschoenen aan kan schaffen. Wanneer je je goed inleest in de verschillende hardloopschoenen kan dit ook een prima optie zijn. Ook wanneer je een favoriete hardloopschoen hebt kan je de nieuwste versie van dat model makkelijk online bestellen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardloopschoen?

Wanneer je een hardloopschoen wilt aanschaffen is het belangrijk om goed te kijken naar de maat van de schoen. Soms heb je een grotere maat nodig (of zelfs meerdere maten groter) dan de schoenmaat die je normaal draagt. Een te kleine of een te grote schoen kan klachten veroorzaken. Soms kunnen de voeten ook ongelijk zijn waardoor je voor de ene voet een andere maat nodig hebt dan voor de andere. Luister niet naar advies op basis van het wandelen op een hardloopschoen. Bij wandelen is de beweging ook heel anders dan tijdens het hardlopen. De vorm van de voet of de voetboog zijn geen indicators voor het bepalen van de juiste hardloopschoen.

Zo weet je wat de juiste pasvorm is van de schoen

Wanneer je op zoek gaat naar de beste hardloopschoenen zal je vaak zien dat je op zoek moet gaan naar een schoen met de juiste pasvorm. Maar waar moet je nou op letten wanneer je kijkt naar de juiste pasvorm? Wij hebben deze kenmerken op een rij gezet:

  • Wijdere “toe box”: Genoeg ruimte bij de voorvoet en tenen. Je zou met je tenen moeten kunnen wiebelen en je tenen kunnen spreiden. Bij de landing kan de schok beter opgevangen en verplaatst worden over een wijder oppervlak.
  • Er moet ongeveer een duimbreedte afstand zitten tussen de grote teen en de voorzijde van de schoen.
  • Haal de zool uit de schoen en ga dan met je voet op de zool staan. Je voet zou dan niet breder mogen zijn dan het zooltje. Dit is namelijk een teken dat de schoen te smal is.
  • Test je het lopen op de schoen? Dan zou je niet uit de hiel mogen slippen.
Hardloopschoenen passen

Over anti-pronatie hardloopschoenen

Het is belangrijk om te weten dat pronatie normaal is bij het hardlopen. De voet beweegt altijd iets naar binnen. Bij pronatie wordt er in winkels wel eens aangeraden om een schoen te kopen met extra support onder de boog van de voet. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Pronatie is namelijk een natuurlijke schok absorbeerder. Door de pronatie te stoppen door extra materiaal in de schoen kan je juist problemen ontwikkelen in de voet en knie. Bij extreme pronatie kan dit in de meeste gevallen beter gecorrigeerd worden met therapie en oefeningen om de voet, benen en heupen te versterken dan door het dragen van een speciale schoen.

Tip: Pas hardloopschoenen altijd aan het einde van de dag. Jouw voeten zijn dan vrij opgezwollen. Zo weet je zeker dat de schoenen ook nog ruim genoeg zijn wanneer je voeten iets opzwellen tijdens het hardlopen.

Welke schoenkenmerken kan je beter vermijden?

Er zijn ook een aantal kenmerken van schoenen die je beter kan vermijden.

  • Hoge en dikke demping: Zorgt voor een slechtere techniek en een grotere schok
  • Grote drop (veel demping onder de hiel en weinig demping onder de voorvoet)
  • Support onder de voetboog en speciale steunzolen: Deze zijn vaak niet nodig en kunnen meer kwaad doen dan goed

 Switch van de oude schoen naar de nieuwe schoen

In de eerste weken dat je jouw nieuwe schoenen in huis hebt is het slim om ze tijdens een aantal van je trainingen te dragen. Tijdens de andere trainingen draag je dan je oude loopschoenen. Je draagt ze dan tijdens steeds meer trainingen. Wanneer je van een schoen met een hoge drop naar een schoen met een lage drop gaat kan je er ook voor kiezen om eerst een schoen te kiezen met een gemiddelde drop. Je zal meer last krijgen van de spieren in de heup en billen. Deze kan je voor die tijd en in de beginperiode ook extra trainen.

Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

Er is geen vast aantal kilometers wat je kunt lopen met een paar hardloopschoenen. Hardloopschoenen verschillen namelijk. Sommige soorten verslijten sneller dan andere. Snelle wedstrijdschoenen hebben vaak een minder dikke en zware bescherming laag. Ook slijten schoenen sneller wanneer je ze naast het hardlopen ook overdag draagt. Een regel wanneer je jouw schoenen zou moeten vervangen is de volgende: Wanneer de beschermingslaag van de onderzool is afgesleten en je de schoenenlaag eronder ziet is het tijd om de schoenen te vervangen en een nieuw paar aan te schaffen.


Categorie: Hardloopschoenen

Deel dit artikel op: