Hardlopen met warm weer, wanneer je traint voor een wedstrijd zoals een herfstmarathon of een wedstrijd zoals de dam tot damloop zullen er heel veel trainingen worden gedaan in de zomer. Hierdoor heb je uiteraard ook veel meer te maken met warmere temperaturen tijdens je trainingen. Wanneer je een weekje te maken hebt met temperaturen (rond of boven) de 30 graden kan je nog een training verplaatsen of minder kilometers maken. Wanneer je echter meerdere weken te maken hebt met warme dagen wil je ook consistent door kunnen trainen en je aan jouw trainingsplan kunnen houden. In deze blog kijken we naar tips om zo goed mogelijk door te kunnen trainen op warme dagen.
Vermijd de warmste momenten op de dag
Probeer op hete dagen te vermijden dat je op de warmste momenten op de dag gaat hardlopen. Leg bijvoorbeeld je hardloopkleding al klaar de avond van tevoren. Zo kan je na het opstaan (en misschien na het ontbijten) meteen gaan hardlopen. Red je het niet om ’s morgens te gaan hardlopen voordat je gaat werken? Dan kan je ook ’s avonds laat gaan hardlopen wanneer het iets koeler is. Op vakantie kan je overdag beter in één van de vele hangmatten gaan liggen.
Wedstrijden op warme dagen
We hebben het veel over trainen gehad op warme dagen maar hoe zit het eigenlijk met het lopen van wedstrijden op warme dagen? Wanneer er nieuwsberichten verschijnen over wedstrijden die gehouden worden op warmere dagen lees je vaak over mensen die onwel worden. Bekijk bijvoorbeeld deze video over de hitte tijdens de Leiden Marathon in 2018. Tijdens wedstrijden zijn mensen eerder geneigd om over hun eigen grenzen te gaan en minder goed te luisteren naar hun eigen lichaam. Naast de eerder gegeven tips is misschien wel de belangrijkste tip dat je met warmere temperaturen goed naar je lichaam moet luisteren en het verbeteren van je PR misschien op een andere – iets koelere – dag moet gaan doen.
Let op deze symptomen:
Vind je het lastig om goed naar je lichaam te luisteren? Of weet je niet goed waar je op moet letten? Hieronder hebben wij een aantal symptomen of kenmerken op een rij gezet van overhitting. Merk je hier iets van tijdens het hardlopen met warm weer? Neem dan gas terug en zoek de schaduw op.
- Sneller een vermoeid gevoel
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Neiging tot flauwvallen
- Spierkrampen in armen en benen
Wat draag je tijdens hardlopen met warm weer?
Wanneer je de vorige tips hebt gelezen over hardlopen in de warmte (of zelfs hitte) hoef je eigenlijk alleen nog maar te weten welke outfit je klaar moet leggen voor jouw komende hardlooprondje.
Pet of zonneklep
Met behulp van een goede pet of zonneklep kan je op warme, zonnige dagen zorgen voor wat extra schaduw. Er zijn veel verschillende soorten petten en zonnekleppen verkrijgbaar speciaal voor hardlopers. Sommige petten zijn geschikt voor het hardlopen met warm weer. Zo hebben ze extra ventilatiestukken en hebben ze een lichte kleur die koeler blijft.
Sportzonnebril
Met een goede sportzonnebril heb je tijdens het hardlopen met warm weer minder last van de felle zon in je gezicht. Zeker in combinatie met een goede hardlooppet is dit erg fijn.
Mouwloos hardloopshirt, (crop-) top of thermokleding voor de zomer
Luchtige hardloopkleding is heerlijk om in hard te lopen wanneer je gaat hardlopen met warm weer. Kies bijvoorbeeld voor een mouwloos hardloopshirt of voor een korte top. Het Nike Dri-Fit ADV Aeroswift singlet en de Dri-Fit ADV Aeroswift crop top zijn heel erg populair onder hardlopers. Het zijn ventilerende tops gemaakt met een stof die makkelijk zweet afvoert. Hierdoor worden de tops veel gedragen tijdens wedstrijden en ook op warme dagen. Wist je dat je ook speciale thermokleding hebt die geschikt is om te dragen in de zomer? Je kan dan kijken naar thermokleding van merinowol of van een synthetisch materiaal. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Craft Pro Nanoweight producten.
Luchtige korte hardloopbroek
Er zijn verschillende soorten korte hardloopbroeken zo heb je korte tights/leggings en korte broeken die los vallen. De korte tights van Fusion (C3 short tights) zijn gemaakt van een dunnere en goed ademende stof die snel droogt. Deze tights vallen iets langer. Zelf vinden wij de Nike Drifit Aeroswift short tight heel fijn om te dragen tijdens het hardlopen met warm weer. Deze korte broek heeft korte pijpjes en gemaakt van een fijne stof die aanvoelt als een tweede huid.
Hardloopschoenen en hardloopsokken
Ook de hardloopschoenen en hardloopsokken die je draagt kunnen invloed hebben op de temperatuur van jouw voeten. Er zijn hardloopschoenen verkrijgbaar die een stof hebben die beter ventileert. Ook zijn er hardloopsokken verkrijgbaar die een stuk minder dik en minder warm zijn en die je goed kan dragen tijdens hardlopen met warm weer.
Drinkgordel of drinkrugzak
Het is belangrijk om tijdens het hardlopen met warm weer voldoende te drinken. Natuurlijk kan je vragen of er iemand met je mee wilt gaan op de fiets om je bidon met water en elektrolyten aan te kunnen geven. Of je draagt tijdens een training een drinkgordel of drinkrugzak.