7x beste hardloophorloges: Uitgebreide koopgids en reviews[2024]

beste hardloophorloges

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In deze blog heb ik een lijst gemaakt met de beste hardloophorloges in 2024. Ik kijk hier naar het beste hardloophorloge allround, het beste voordelige hardloophorloge en het beste hardloophorloge voor trailrunners. Op deze hardloophorloges kan je onder andere verschillende trainingsgegevens en gezondheidsgegevens inzien en intervaltrainingen op je horloge zetten. Een sporthorloge kan echter over nog veel meer functies beschikken. Doe je naast hardlopen aan meer sporten? Dan kan je ook kiezen voor een multisporthorloge.

Inhoudsopgave

De beste hardloophorloges 2024

Hieronder vind je de beste hardloophorloges 2024. Wat voor jou het beste hardloop horloge is hangt af van verschillende factoren. Zo is het goed om te kijken naar jouw budget en wensen. Al jaren valt mijn keuze op een Garmin horloge. Hieronder heb ik de beste hardloophorloges voor jouw budget en wensen op een rij gezet. Verder in deze blog ga ik dieper in op de kenmerken van de horloges.

Garmin Forerunner 255

BESTE HARDLOOPHORLOGE ALGEMEEN/ALLROUND

Garmin Forerunner 255

Lees verder

Garmin Forerunner 55

BESTE HARDLOOPHORLOGE VOOR BEGINNERS (BUDGETVRIENDELIJK)

Garmin Forerunner 55

Lees verder

Garmin Fenix 7

HET BESTE PREMIUM HARDLOOPHORLOGE

Garmin Fenix 7

Lees verder

Garmin Forerunner 955

BESTE MULTISPORTHORLOGE VOOR HARDLOPERS

Garmin Forerunner 955

Lees verder

Polar Grit X Pro

BESTE HARDLOOPHORLOGE VOOR TRAILRUNNING

Polar Grit X Pro

Lees verder

Garmin Enduro 2

BESTE HARDLOOPHORLOGE VOOR DE ULTRA RUNNER

Garmin Enduro 2

Lees verder

Garmin Vivoactive 5

BESTE HARDLOOPHORLOGE MET SMART FUNCTIES

Garmin Vivoactive 5

Lees verder

Zo kies je het beste hardloophorloge

Er zijn verschillende functies waarover hardloophorloges kunnen beschikken. Deze functies kunnen te maken hebben met het bijhouden van trainingsgegevens en gezondheidsgegevens en het inplannen van trainingen. Daarnaast heb je ook horloges met verschillende smart functies. Horloges waarmee je muziek kan luisteren, waarmee je kan bellen, meldingen van je smartphone kan lezen en meer. Hieronder heb ik verschillende belangrijke punten waarop je de horloges met elkaar kunt vergelijken op een rij gezet.

Eigen GPS of gedeelde GPS

Zoek je een hardloophorloge met GPS? Dan is het goed om te weten dat je horloges hebt met eigen GPS en gedeelde GPS. Ik raad een sporthorloge met eigen GPS aan. Deze heeft een ingebouwd GPS-systeem. De gegevens die gemeten worden zijn bij zo’n horloge zeer nauwkeurig. Een sporthorloge met gedeelde GPS heeft zelf geen GPS-sensor. De locatiegegevens worden gehaald van het gekoppelde apparaat (een smartphone). Je moet dus altijd je smartphone bij je hebben wanneer je gaat hardlopen. Vaak zijn de gemeten gegevens iets minder nauwkeurig. Ook is de nauwkeurigheid afhankelijk van de batterij en het signaal van je telefoon.

In deze lijst vind je alleen hardloophorloges met een eigen GPS

Trainingsfuncties

De trainingsfuncties en de gezondheidsgegevens die je kan gebruiken en bekijken op jouw sporthorloge kunnen per model verschillend zijn. Bij een duurder premium horloge heb je vaak meer trainingsfuncties en trainingsfeedback vergeleken bij de goedkopere en meer basic horloges. Tegenwoordig vind je echter ook al bij de goedkopere modellen veel trainingsfuncties.

Batterijduur

Wanneer je kijkt naar de batterijduur van een horloge zie je vaak meerdere cijfers. Zo kan jouw hardloophorloge in bijvoorbeeld een smartwatchmodus, GPS-modus en batterijspaarstandmodus een andere batterijlevensduur hebben. Speel je muziek af en maak je gebruik van alle satellietsystemen? Dan kan je batterijduur ook korter zijn. Train jij voor een marathon of ultrarun? Dan heb je een langere batterijduur nodig dan wanneer jij loopjes van maximaal 10 kilometer loopt. Soms kan je ook kiezen voor een model dat opgeladen kan worden met zonne-energie. Bij deze modellen is de batterijduur nog langer.

Kleiner scherm iets kortere batterijduur

Er zijn merken (zoals Garmin) die horloges met verschillende schermgroottes in het assortiment hebben. Heb je smallere polsen of ben je op zoek naar een subtieler horloge? Dan kan je voor een horloge gaan met een kleinere schermgrootte. Het is wel goed om te weten dat er bij deze kleinere hardloophorloges ook een kleinere batterij wordt gebruikt. Koop je hetzelfde model met een kleinere schermgrootte? Dan is de batterijduur ook minder lang dan bij het grotere exemplaar.

Smart functies en extra functies

Tegenwoordig zijn sporthorloges met meerdere smart functies en extra functies steeds populairder. Zo heb je hardloophorloges met een ingebouwde muziekfunctie en kan je zelfs contactloos betalen met sommige horloges. Hieronder vind je een lijst met een aantal populaire smart functies die je op verschillende hardloophorloges kunt vinden. Bij smart functies zoals je op een smartwatch hebt kan je denken aan het bekijken van gegevens en berichten die je ook op je smartphone hebt staan. Bij betere smartwatches kan je ook acties ondernemen zoals bellen en misschien zelfs berichten versturen.

 • Notificaties en berichten
 • Weerupdates
 • Agenda
 • Bellen

Merken hardloophorloges

In deze lijst vind je verschillende merken hardloophorloges. Vaak hebben hardlopers hun favoriete merken. Ik draag zelf al jaren een Garmin sporthorloge. Wanneer ik een nieuw sporthorloge nodig heb zal ik zeker weer kiezen voor een Garmin horloge. Naast de Garmin horloges zijn ook de horloges van Polar, Suunto en Fitbit.

Alle beste hardloophorloges 2024 op een rij

Hieronder heb ik alle goede hardloophorloges van 2024 op een rij gezet. Bij alle horloges vind je een stukje met informatie, de beste prijzen en de voor- en nadelen van de horloges.

Beste hardloophorloge overall | Garmin Forerunner 255

Goede prijs/kwaliteit verhouding | Licht gewicht | Inzicht in trainingsgegevens en gezondheidsgegevens

Voor mij staat de Garmin Forerunner 255 op de eerste plek als beste hardloophorloge. Ik heb voor dit model gekozen in plaats van voor de Forerunner 265 omdat ik door het prijsverschil liever voor een horloge zou gaan zonder muziekopslag en AMOLED-scherm. Dit horloge bevat werkelijk alle statistieken en functies die je als hardloper nodig hebt om nog beter te kunnen presteren. Hierbij kan je denken aan aanpasbare trainingsschema’s voor wedstrijden (coaching voor nog betere prestaties), suggesties voor dagelijkse workouts, running dynamics zoals cadans, staplengte, grondcontacttijd en meer. Ook zie je na een training in welke vermogenszones je hebt gelopen.

Bekijk de Forerunner 255 in een video

Specificaties Forerunner 255

Bekijk hier alle Forerunner 255 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 2 weken, GPS-modus tot 30 uur
 • Gewicht: 49 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 33 mm (1,3 inch) diameter, 260 x 260 pixels
 • Hardloopfuncties buiten: Hardlopen, baantraining, Trail running, Ultra Running,
 • Binnen hardlopen: Hardlopen op de loopband, Indoor Track Running en Virtual Running
 • GPS, GLONASS en Galileo ondersteuning voor nauwkeurige locatietracking
 • Ochtendrapport met overzicht van je slaap, HRV-status en dagelijkse workout
 • PACEPRO functie
 • GRADE-ADJUSTED PACE (GAP): Tempo aanpassen op wisselend terrein
 • Training status
 • Acute belasting (vergeleken met de optimale belasting)
 • Training effect
 • Waterdicht tot 50 meter

Garmin Forerunner 255 kopen

In de webwinkels vind je zowel de Garmin Forerunner 255 als de Forerunner 255s. De Forerunner 255s heeft een iets kleiner scherm dan de standaard versie. Hieronder vind je beide modellen bij verschillende webwinkels. Iedere dag worden de nieuwste prijzen opgehaald. Het laagst geprijsde model wordt als eerste weergegeven in de lijst. Uiteraard kan je ook kiezen voor de Forerunner 255 music met muziekopslag. Deze is wel iets hoger geprijsd.

Beste hardloophorloge voor beginners | Garmin Forerunner 55

Voordelig geprijsd | Veel verschillende trainingsfuncties | Gebruiksvriendelijk

In mijn ogen is de Garmin Forerunner 55 het beste hardloophorloge voor de beginnende hardloper. Dit horloge is zeer gebruikersvriendelijk. Ook kan je gratis een persoonlijk trainingsplan laten maken met de Garmin Coach functie. De trainingen die je moet doen worden rechtstreeks naar het horloge gesynchroniseerd.

Bekijk de Garmin Forerunner 55 in een video

Specificaties Forerunner 55

Bekijk hier alle Forerunner 55 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 2 weken, GPS-modus tot 20 uur
 • Gewicht: 37 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 26,3 mm (1,04″) diameter, 208 x 208 pixels
 • Hardloopfuncties: Hardlopen, baantraining, hardlopen op de loopband,

Garmin Forerunner 55 kopen

De Garmin Forerunner 55 is verkrijgbaar in verschillende webwinkels. Hieronder vind je een aantal webwinkels waar je dit model kunt kopen. Dagelijks worden de nieuwe prijzen opgehaald waardoor je altijd op de hoogte bent van de beste aanbiedingen.

Beste premium hardloophorloge: Garmin Fenix 7

Lange batterijduur | Navigatiefuncties | Veel hardloopfuncties

Het beste premium hardloophorloge in mijn ogen is de Garmin Fenix 7. Ik heb dit horloge een tijd mogen testen en sindsdien is dit mijn favoriete sporthorloge. Ik was verbaasd over de grote hoeveelheid aan handige functies. Wanneer je dit horloge aanschaft is het slim om je eerst goed in te lezen in wat je allemaal kan met het horloge. Zo kan je alles uit het horloge halen. Naast de uitgebreide trainingsfuncties en gezondheidsstatistieken die worden bijgehouden ben ik ook erg enthousiast over de navigatiefuncties. Deze zijn ideaal om te gebruiken tijdens trailrunning op een nieuwe locatie. Ook de TRENDLINE™ POPULARITY ROUTING waarmee je populaire routes kunt volgen in een (nieuwe) omgeving is erg handig.

Bekijk de Garmin Fenix 7 in een video

Specificaties Garmin Fenix 7

Bekijk hier alle Fenix 7 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 18 dagen, GPS-modus tot 57 uur (Max. batterij in GPS-modus: Tot 136 uur)
 • Gewicht: 79 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 1,30″ (33,02 mm) diameter, 260 x 260 pixels
 • Hardloopprofielen buiten: Hardlopen, Hardlopen op outdoortracks, Trailrunning, Ultra hardlopen, Obstacle Run
 • Binnen hardloopprofielen: Hardlopen op een loopband, Hardlopen op indoortracks
 • Veel verschillende activiteitenprofielen voor meerdere sporten en activiteiten
 • Pulse Ox Zuurstofsaturatie
 • Hydratatie informatie
 • GARMIN ELEVATE™ Polshartslagmeter
 • Hartslagzones (maximale hartslag en rusthartslag)
 • Intervaltraining
 • VO2 Max hardlopen en trail run
 • Virtual Partner en virtual RACER
 • Garmin Live segmenten
 • Staplengte, grondcontacttijd, hardlooppower
 • Gecorrigeerd tempo voor hellingen
 • Prestatieconditie
 • Lactaatdrempel
 • Pacepro tempostrategieën          
 • Hill score en automatisch klimmen tijdens trailrun
 • Hardloop-, wandel- en stadetectie
 • Raceprognose   

Garmin Fenix 7 kopen

Bij de Garmin Fenix 7 heb je de keuze uit verschillende versies. Zo kan je kiezen uit drie verschillende groottes en meerdere edities. Bij de edities heb je een standaard editie, solar editie (met langere batterijduur door zonne-energie), Sapphire solar editie (met zonne-energie, extra sterk glas, multiband-technologie en vooraf geladen Topo-Active kaarten) en deze edities in PRO vorm. De PRO modellen beschikken over extra functies zoals nieuwe generatie hartslagsensoren en ingebouwde zaklamp.

€528,00
Runningdirect.nl
€530,59
€599,99
26 nieuw vanaf €520,65
Prijs gecheckt op 19 april 2024 07:37
Amazon.nl
€539,00
Runningdirect.nl
€699,00
Runningdirect.nl
€699,00
Runningdirect.nl

Het beste multisporthorloge voor hardlopers: Garmin Forerunner 955

Lichtgewicht premium GPS-hardloop- en triathlonsmartwatch gericht op prestaties

Toen ik op zoek ging naar het beste multisporthorloge voor hardlopers twijfelde ik tussen meerdere modellen. De Fenix 7 zou ook zomaar het beste multisporthorloge voor hardlopers kunnen zijn, net als de Forerunner 745. De Forerunner 745 is het horloge wat ik zelf draag. Dit horloge is iets lager geprijsd en heeft eigenlijk alle functies die je nodig hebt. De Garmin Forerunner 955 is nieuwer en beschikt over nog meer functies waaronder navigatiefuncties. Dit horloge is er echt op gericht om jou nog beter te laten presteren en effectiever te laten trainen.

Bekijk de Garmin Forerunner 955 in een video

Specificaties Forerunner 955

Bekijk hier alle Forerunner 955 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 15 dagen, GPS-modus tot 42 uur
 • Gewicht: 52 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 33 mm (1,3″) diameter, 260 x 260 pixels
 • Buiten hardlopen: Running, Outdoor Track Running, Trail Running, Ultra Running
 • Binnen hardlopen: Treadmill Running, Indoor Track Running, Virtual Running
 • Traditionele knopbediening of responsief touchscreen, swipe door statistieken en kaarten
 • Kaarten in kleur en multiband GPS
 • Training readiness: Bekijk of je klaar bent voor een volgende training
 • Triathlon- en multisportprofielen
 • Hardloopvermogen
 • Running dynamics
 • Verbeterde trainingsstatus
 • Realtime stamina
 • Endurance score
 • Acute belasting
 • Training effect
 • Pacepro functie
 • Hersteltijd
 • VO2 max
 • Synchroniseer trainingsplannen
 • Visuele raceprognose
 • Gerichte dagelijkse aanbevolen workouts
 • Rondrit plannen
 • Afslag-voor-afslag navigatie

Garmin Forerunner 955 kopen

Bij de Garmin Forerunner 955 kan je kiezen uit het standaard model en het solar model. Bij het solar model heb je een nog langere batterijduur omdat de batterij opgeladen kan worden met behulp van zonne-energie. Bekijk de Forerunner 955 hieronder in verschillende webwinkels.

Beste hardloophorloge voor trailrunning: Polar Grit X Pro

Premium outdoor sporthorloge met lange batterijlevensduur en duurzaamheid

De Polar Grit X Pro is speciaal ontworpen voor de avontuurlijke trailrunner. Dit robuuste beste hardloophorloge biedt geavanceerde navigatiefuncties zoals turn-by-turn routebegeleiding en een kompas. Deze functies zijn essentieel voor off-road hardlopen. Met zijn sterke, krasbestendige saffierglas en militaire standaarden voor duurzaamheid kan het horloge extreme omstandigheden aan. De Grit X Pro beschikt ook over uitgebreide trainingsfuncties. Denk aan gedetailleerde hartslagmeting en een unieke FuelWise™ smart energy assistant, die je helpt om tijdens lange tochten je energie efficiënt te beheren. Voor degenen die hun prestaties willen analyseren, biedt het horloge gedetailleerde slaap- en herstelgegevens. Dit alles maakt de Polar Grit X Pro een uitstekende keuze voor trailrunners die zowel duurzaamheid als diepgaande prestatieanalyse zoeken in een horloge.

Bekijk de Polar Grit X Pro in een video

Specificaties beste hardloophorloge voor trailrunning Polar Grit X Pro

Bekijk hier alle Polar Grit X Pro specificaties

 • Batterijduur: Horlogemodus 168 uur, GPS-modus tot 40 uur
 • Gewicht: 79 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 1,2 Inches, 240 × 240 pixels
 • Hardloopfuncties: Hardlopen, baantraining, hardlopen op de loopband,
 • Touchscreen
 • Waterbestendigheid WR100
 • Turn-by-turn begeleiding gekoppeld met Komoot
 • Route- en hoogteprofielen
 • Routebegeleiding
 • Training Load Pro
 • Hardloopvermogen
 • Fuelwise
 • Weekoverzicht
 • Recovery Pro

Polar Grit X Pro kopen

De Polar Grit X Pro is verkrijgbaar in verschillende webwinkels. De eerste webwinkel die hieronder wordt weergegeven is de webwinkel waar het horloge het laagst geprijsd is. Dit is het beste hardloophorloge voor trailrunning.

Het beste hardloophorloge voor de ultra runner: Garmin Enduro 2

Multisport hardloophorloge voor de ultra runner met langste batterijduur en ingebouwde kaarten

Met een uitzonderlijke batterijduur, die zelfs verlengd kan worden met zonne-energie, biedt de Enduro 2 betrouwbare prestaties tijdens de langste hardloopsessies. Het horloge omvat geavanceerde navigatieopties zoals multi-band GPS en topografische kaarten. Deze zijn cruciaal voor het navigeren in afgelegen gebieden. De Enduro 2 biedt ook gedetailleerde trainingsinzichten, waaronder VO2 max, hersteladvies, en prestatiegegevens specifiek voor het hardlopen in heuvelachtige omgevingen. Deze functies, gecombineerd met zijn robuuste constructie en gebruiksvriendelijke interface, maken het een uitstekende keuze voor ultra-runners die een duurzaam en functierijk horloge nodig hebben voor hun extreme sportuitdagingen.

Bekijk de Garmin Enduro 2 in een video

Specificaties Garmin Enduro 2

Bekijk hier alle Garmin Enduro 2 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 34 dagen, GPS-modus tot 150 uur
 • Gewicht: 70 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: Diameter 1,4″ (35,56 mm), 280 x 280 pixels
 • Binnen hardlopen: Treadmill Running, Indoor Track Running, Virtual Running
 • Buiten hardlopen: Running, Outdoor Track Running, Trail Running, Ultra Running, Obstacle Racing
 • VO2 max hardlopen en trail run
 • Automatisch klimmen tijdens trailrun
 • Hardloop-, wandel- en sta detectie
 • Pacepro tempostrategieën
 • Navigatie van punt naar punt
 • Ultratrac Modus
 • Ledzaklamp
 • TopoActive kaarten en de NextFork™ kaartgids.
 • Prestatiegegevens op basis van scores
 • Ultra run activiteit met rusttijd bij hulpposten
 • Adventure Race app
 • Up Ahead: Overzicht POI-controlepunten verderop de route tijdens een ultra run

Garmin Enduro 2 kopen

Er is van de Garmin Enduro 2 slechts één editie verkrijgbaar. Deze heeft een touchscreen en een traditionele knopbediening. Het glas is gemaakt van Power Sapphire™. Het horloge kan opgeladen worden met zonne-energie voor een langere batterijduur.

Beste hardloophorloge met smart functies: Garmin Vivoactive 5

Smartwatch voor het bereiken van fitness- en gezondheidsdoelen

Ben jij op zoek naar een hardloophorloge dat jou niet alleen kan helpen bij het bereiken van je fitness- en gezondheidsdoelen maar er ook nog eens mooi uit ziet? En waar je verschillende smart functies op hebt? Dan is de Garmin Vivoactive 5 misschien wel het ideale horloge voor jou. Op het horloge vind je functies zoals muziekopslag en Garmin Pay contactloos betalen.

Goed om te weten: Als je op zoek bent naar een beste hardloophorloge met smart functies dan zou ik ook de Apple watch SE en de Samsung galaxy watch aanraden.

Bekijk de Garmin Vivoactive 5 in een video

Specificaties Garmin Vivoactive 5

Bekijk hier alle Garmin Vivoactive 5 specificaties

 • Batterijduur: Smartwatch-modus tot 11 dagen, GPS-modus tot 21 uur
 • Gewicht: 26 gram
 • Schermgrootte en schermresolutie: 30,4 mm (1,2″) diameter, 390 x 390 pixels
 • Binnen hardlopen: Treadmill Running, Indoor Track Running
 • Buiten hardlopen: Running
 • AMOLED touchscreen
 • Body battery
 • Slaapcoach
 • Smartphone meldingen en SMS
 • Ontvangen foto’s bekijken via het horloge die je hebt ontvangen vanaf een Android telefoon
 • Garmin Coach
 • Intervallen maken
 • VO2 max

Garmin Vivoactive 5 kopen

De Garmin Vivoactive 5 is een horloge dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Bij de Garmin Vivoactive 5 sporthorloges vind je siliconen polsbandjes.

Mijn voorkeuren voor sporthorloges

Ik heb deze lijst met beste hardloophorloges zelf samengesteld. Daarom is het wel handig om te weten wat ik belangrijk (en minder belangrijk) vind in een sporthorloge. Smart functies en extra functies zoals het luisteren van muziek via jouw sporthorloge vind ik zelf minder belangrijk. Ook vind ik het gebruikte scherm minder interessant. Mijn beste hardloophorloge kan verschillen van het beste hardloophorloge van een ander.

Deze functies vind ik belangrijk in een beste hardloophorloge/sporthorloge

Zelf ben ik meer geïnteresseerd in een lange batterijduur, veel trainingsfuncties en de weergave van gegevens die met gezondheid en welzijn te maken hebben. Daarnaast vind ik het fijn als er meerdere sportprofielen zijn en dat je met het horloge kunt zwemmen. Bij een hoger budget zou ik ook kiezen voor navigatiefuncties. In mijn beschrijving van het beste hardloophorloge zal je ook zien dat ik aan deze punten meer aandacht schenk en deze meer benoem.

Mijn sporthorloge: Garmin Forerunner 745

Omdat ik naast het hardlopen ook graag verschillende lessen doe op de sportschool, fiets en zwem heb ik gekozen voor een multi-sporthorloge dat geschikt is voor triathlon. Mijn oog viel al snel op de Garmin Forerunner 745. Dit horloge heeft alle functies die ik nodig heb. Als ik een groter budget had gehad, had ik waarschijnlijk gekozen voor de Garmin Fenix 7 als beste hardloophorloge. Dit horloge heeft naast de vele trainings- en gezondheidsfuncties ook navigatiefuncties. Ik heb het horloge mogen testen en deze navigatiefuncties vond ik ideaal om te gebruiken tijdens het vinden van de juiste route tijdens trailrunning.


Categorie: Sporthorloges

Deel dit artikel op: