Brooks Hyperion GTS review en advies

Brooks Hyperion GTS review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In samenwerking met Brooks mocht ik de Brooks Hyperion GTS testen. Er zijn meerdere Hyperion modellen op de markt gebracht. De Hyperion GTS is een speciale stabiliteitsschoen. In deze schoen is gebruik gemaakt van de speciale guiderails technologie. De Hyperion GTS zijn mijn eerste hardloopschoenen van het merk Brooks. Ik was dus erg benieuwd hoe de schoenen zouden bevallen tijdens mijn trainingen. In deze review lees je mijn ervaring met de Brooks Hyperion GTS.

Over de Brooks Hyperion GTS

De Brooks Hyperion GTS is een unieke schoen. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat er naast deze schoen maar weinig lichtgewicht temposchoenen of wedstrijdschoenen verkrijgbaar zijn die wel veel stabiliteit en ondersteuning bieden. Verder is deze schoen zowel geschikt voor de neutrale lopers als voor de loper met overpronatie. De schoenen zijn zeer geschikt voor wedstrijden en tempotrainingen over de korte en middellange afstanden. Je zou ze kunnen dragen tijdens langere afstanden mits je gewend bent om op schoenen te lopen met minder demping.

Brooks Hyperion GTS

De GuideRails technologie

De GuideRails technologie (GTS) vind je ook terug bij de Brooks Glycerin. Bij de hiel vind je aan beide zijden een stuk schuim. Dit stuk schuim voorkomt dat de voet kan verschuiven. Ook wordt de overpronatie verminderd. Het systeem ondersteunt de natuurlijke afwikkeling van de voet zowel bij de afzet als bij de landing.

Brooks Hyperion GTS guiderails technologie

De Brooks Hyperion GTS kopen

De Brooks Hyperion GTS is verkrijgbaar in een model voor dames en een model voor heren. Je kan kiezen uit verschillende kleuren. Voor de heren kan je kiezen voor geel en zwart. Het dames model is verkrijgbaar in een zwarte kleur en een roze kleur. Ik heb zelf (natuurlijk) gekozen voor het roze model met knalgele details.

Eerste indruk van de schoen

Het eerste wat mij opviel toen ik de schoenen uit de doos haalde was het lichte gewicht van de schoen. Dit is zeker één van de meest lichte schoenen waar ik ooit op gelopen heb. De kleur van de schoen is lekker opvallend en knallend. Ik ben fan van de fluor gele details in de veters en op de schoen. Aan de achterzijde vind je op de zijkant aan de buitenzijde van de schoen een gaaf zilverkleurig detail op de schoen.

Pasvorm van de Brooks Hyperion GTS

Ik heb de schoenen ontvangen in een half maatje groter dan mijn “normale” maat. Normaal draag ik maat 38, deze schoen in maat 38,5 zit perfect.

Brooks Hyperion GTS pasvorm review dames roze hardloopschoen

Goed om te weten: De schoenen vallen iets kleiner. Bestel de schoenen daarom in een half maatje groter dan jouw normale maat.

Tong van de Brooks Hyperion GTS

De tong van de schoen is heel erg dun. Aan de binnenzijde van de schoen zit de tong vast met een elastisch stuk stof. Hierdoor kan de tong niet dubbelvouwen wanneer je de schoenen aantrekt. Aan de buitenzijde zit er geen elastisch stuk stof. Toch blijft de tong van de schoen goed op zijn plaats zitten.

Brooks Hyperion GTS tong

Comfort van de schoen

Aan de achterzijde, bij de hiel en aan de zijkanten van de schoen is de stof iets gevoerd. Er zit in de stof een zachtere vulling voor meer comfort tijdens het hardlopen. De stof van de schoen is erg stevig en iets elastisch. Er zitten kleine ventilatiegaatjes in de schoen waar geen zand of andere viezigheid doorheen kan komen.

Grip

Op de onderzijde van de zool vind je op de bekende DNA Flash schuimzool een dunnere rubberen laag die ervoor zorgt dat de zool minder snel slijt. Er zitten kleine inkepingen in waardoor je gewicht bespaart. Ook zorgt de zool met de inkepingen voor meer grip in bochten en op gladdere (bijvoorbeeld) natte ondergronden.

Brooks Hyperion GTS tong

Zool van de Brooks Hyperion GTS

Wanneer je de zool iets wilt buigen zal je zien dat deze vrij stijf is. Dit zie je vaker bij tempo- en wedstrijdschoenen. De DNA FLASH-middenzool levert een hoge energieteruggave, waardoor het lijkt alsof je voortgestuwd wordt. Terwijl het DNA FLASH-materiaal zorgt voor een responsief en veerkrachtig gevoel onder de voet, heeft het tegelijkertijd voldoende demping om gedurende langere afstanden comfortabel te blijven lopen.

Mijn ervaring

Na een aantal trainingen met de Brooks Hyperion GTS hardloopschoenen ben ik er achter gekomen dat deze schoen perfect is voor al mijn intervaltrainingen en wedstrijden. Ik ga deze schoenen dan ook zeker dragen als in het najaar de wedstrijden van het Zorg en Zekerheid circuit weer van start gaan. Voor mij zijn deze schoenen perfect voor de kortere afstanden, van 5 tot 10 kilometer. Misschien dat ik ze ook ga dragen tijdens intervaltrainingen van 15km. Dan moet ik echter wel even wennen aan dat de schoen wat minder demping heeft dan veel van mijn andere hardloopschoenen.

Door het lichte gewicht en de responsiviteit merk je dat je snel snelheid kan maken tijdens de training. Het is makkelijker om in hogere tempo’s te lopen. Het advies om een half maatje groter te bestellen klopte voor mij helemaal, de pasvorm was perfect.

Voor mij is dit mijn eerste Brooks hardloopschoen en ik ben er erg enthousiast over. Ik ga de nieuwe modellen van dit merk in het vervolg zeker in de gaten houden voor EarlyRunner!

GTS Hyperion Brooks

Categorie: Reviews

Deel dit artikel op: